Friday 21 January 2011

Seksolozi kažu: DA

Cilj nudizma je promocija slobode nenošenja odeće kada to nije uslovljeno vremenskim prilikama, te upućivanje na pozitivne uticaje sunca i vode na ljudsko telo. Mnogi psiholozi, a i seksološka istraživanja, upućuja na to da naturizam pozitivno deluje na ljudsku seksualnost. Smatra se da nudizam oslobađa ljude frustracija i kompleksa, te na taj način smanjuje i broj krivičnih prekršaja u društvu.
Porodični nudizam je verovatno nešto nad čime će se zgroziti većina, ali upravo taj vid turizma preporučuju seksolozi, smatrajući da deca koja odrastaju u naturističkim familijama od malih nogu uče da prihvataju ljudsko telo kao deo njihovog prirodnog okruženja, bez osećaja straha ili stida od vlastitog ili tuđih tela. Među pristalice nudizma su uključeni ljudi iz svih delova i slojeva društvene zajednice.
U vezu s nudizmom vrlo često se dovodi i seks. Često se naturistički centri predstavljaju kao mesta gde se odigravaju najgore orgije što, tvrde nudisti, nije tačno.
- Biti go na javnom mestu, podrazumeva mogućnost da se oslobodite stida i mnogih drugih kompleksa. Nudizam može pozitivno da deluje na razvoj seksualnih fantazija koje ne moraju biti loše, kako ih drugi vide. Poznata je i predrasuda da je naturizam pogodan samo za mlađe ljude s prekrasnim telima. Što, naravno, opet nije tačno. Niko od nas ne može biti lep ili ružan samo zbog činjenice da je go, mišljenje je jednog od nudista koji poslednjih dvadeset godina letuje u naturističkom kampu Koversada.
Posmatramo li naturizam stvar životnog opredeljenja, kako ga vide njegove pristalice, ili patološkog egzibicionizma kako ga vide oni koji ni pod razno ne bi sebi ili svojim bližnjim takvo što dopustili, ostaje činjenica da je ušteda na kupaćim kostimima svakako značajna finansijska stavka u prosečnom kućnom budžetu.

No comments:

Post a Comment