Thursday 6 January 2011

Lepota poroka, nastavak

Kako Novosti saznaju u produkciji Milana i Mime Karadžića ove godine na Adi Bojani snimiće se nastavak filma „Lepota poroka“koji je proslavio rajsko ostrvo, a biće vraćena i smederevska ergela konja, koja je bila atrakcija za turiste koji su uživali u jahanju na plaži dugoj 2,8 kilometara.

Rajski vrt umiven i čeka svoje goste
„Ada Bojana nudistima“, ovima naslovom u ponedeljak, 18. maja 2009. godine u Novostima novinarke D. Dimitrovska je objavila tekst o Adi Bojani i njenom novom ruhu, tekst prenosimo u celosti.
Jednom da i iz nesloge ljudi izađe nešto dobro Rajsko. Da nije bilo potopljenog broda, čiji vlasnici nikako nisu mogli da se dogovore ko će od njih da ga izvadi – Ada Bojana ne bi ni nastala. Olupina broda bila je prepreka za mulj i pesak koji je pitoma reka Bojana godinama nanosila, stvarajući vremenom svoje remek- delo. Rajsko mesto na planeti, okruženo sa dve pitke vode i Jadranskim morem. Za potpuni raj nedostajali su Adam i Eva, zmija je već bilo dovoljno.
Kada su 1973. godine stigli prvi nudisti, Nemci, Ada Bojana je bila na putu da postane najpoznatije nudističko letovalište.
I danas je. Još plamti stari sjaj zlatnih vremena kada se tražilo mesto više, a svako iole poznat sa naših prostora kao da nije bio na letovanju ako nije posetio Adu. Nisu ga uništile ni godine bombardovanja, inflacija, blokadadevedesetih, stečaj Hotelsko- turističkog preduzeća „Ulcinjske rivijere“, od pre nekoliko godina.
Sada je došao novi izvršni direktor iz Podgorice, Radomir Milan Zec, i on upravlja Adom Bojanom i hotelima „Olimpik“ i „Belvan“ na ulcinjskoj Velikoj plaži, koji svi zajedno imaju 1.100 ležajeva- kaže Ana Živanović, portparol HTP „Ulcinjska rivijera“.
Iako će do jeseni, možda, ada biti privatizovana (tendersku dokumentaciju otkupila je arapska firma „Hindra propertis“) rajsko rečeno ostrvo sezonu dočekuje u novom ruhu. Svih 47 drvenih kućica, poznatih kao „crne vile“ (tip B) koje su 1973. godine primile prve goste, u potpunosti će biti adaptirane, promenjeno staro drvo, sanitarije, biće klimatizovane, imaće frižidere, novi nameštaj...
  • Sređujemo i luks apartmane, a i kućice klase A, proširen je i kamp, a uvodimo i nove priključke za struju i kupatila. Umivamo pšlažu, postavljeni su novi tradicionalni suncobrani od trske, pruća sređuje se teniski teren, diskoteka... Plaža će od ove godine biti isključivo za nudiste. Nećemo dozvoliti mešawe, što nam je bila glavna primedbaproteklih godina. Za to će se postarati obezbeđenje, a i plaža će biti ograđena, tako da nikoi sa strane neće m,oći da upada. Uprava garantuje privatnost nudistima- kaže Ana Živanović
Na Adi Bojani radovi su u toku, iako turisti dolaze i odlaze. Trava ošišana, majstori dolaze rade, sve treperi na majskom suncu, nema ni zmija, a neće ih ni biti.
Ranijih godina posipali smo sumpor, ali to je bila slaba zaštita od zmija kojih ovde ima, jer je to njihovo stanište, ostrvo je sa bujnom vegetacijom i pitkom vodom i prirodno je da ih ima. To, međutim, nije bila garancija da ih neće biti. Ove godine specijalizovana služba pozabaviće se detaljno problemom gmizavaca- navodi Ana Živanović.

No comments:

Post a Comment