Friday 11 February 2011

Planinari nudisti osvajaju Sloveniju

Planinari- nudisti postoje već godinama, ali odnedavno su se pojavili u u Sloveniji. Kao i na svakom početku stanovništvo, mahom ono starije, ne naviknuto na ovakve prizore je uznemireno jer ne znaju kako da se ophode sa turistima koji goli šetaju okolnim planinama. Te tako Slovenci gunđaju o novom vidu turizma koji je svuda u svetu postao hit - nudiste koji samo u gojzericama i sa rancem na leđima šetaju planinama.

Nudističko planinarenje pre nekoliko godina se prvo pojavilo u Švajcarskoj, potom su se nudisti pojavili na  austrijskim i evo sada na slovenačkim Alpima. Nakon odluke švajcarskog kantona Apencel Ineroden, koji je zbog najezde nemačkih planinara- naturista proletos zabranio šetnje bez odeće. I zakonom je propisana kazna da oni koji po planinama šetaju goli moraju da plate oko 200 evra. Protiv ovakvih strogih Švajcaraca pobunio se INF (Međunarodna nudistička federacija), a Barbara Folej je, u ime „svih nudista sveta“, objasnila da „razume da smo različiti ljudi, ali da moramo naći način za suživot“, jer nudisti nipošto ne žele da im „iko zabrani šetnju bez odeće po netaknutoj prirodi“.
Iako Slovenija nema kikavog iskustva s golim planinskim šetačima, zbog slabog interesovanja morali su da otkažu i planirani „goli marš„. Nova moda bi mogla munjevito da se proširi, upravo zato što Švajcarci i u drugim kantonima pokušavaju da je zabrane.
Uz Švajcarsku i Austriju, planinarski nudizam je najrazvijeniji u Francuskoj, Nemačkoj, SAD, Kanadi i na Novom Zelandu.
Predsednik Planinarskog saveza Slovenije Franci Ekar, priznaje da ni u Sloveniji nisu retki slučajevi „naturističkih aktivnosti u nekom od očiju skrivenom gorskom intimnom kutku“. On ipak, kako prenose mediji, kaže da su bliski susreti tradicionalno odevenih i golih planinara sporadični, te ih zato i shvata više kao dekoraciju, nego smetnju domaćem turizmu ili uznemiravanje javnosti. U Sloveniji ne postoji propis kako skijaš ili alpinista mora da bude opremljen i odeven.

Ekar kaže da bi u slučaju masovnije pojave nudista- planinara u turističkim centrima morali da preduzmu mere poput onih koje postoje za nudiste na obali. On je, međutim, uveren da za „primerenu“ opremu i odeću najviše brine sama priroda, niskom temperaturom i vetrom, te da se ne treba plašiti navale golih planinara.
Pristalice ovog pokreta, međutim, veruju da će njihov pokret samo jačati jer su, tvrde, šetnja bez odeće kroz vlažnu izmaglicu ili osećaj vetra na goloj koži - neponovljivi.

No comments:

Post a Comment